HOME          ALL POSTS         WONDER TEAM         CONTACT    

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΡΟΖ Ή ΜΠΛΕ? ΑΠΛΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Ψάχνοντας ένα δώρο που θα έχει νόημα για ένα παιδί, που θα τον/την ενθαρρύνει να γίνει κάτι περισσότερο από όσα ορίζουν τα έμφυλα στερεότυπα, βρίσκομαι πάντα μπροστά σε ροζ ή μπλε διαδρόμους. Στέκομαι ανάμεσα τους και νιώθω ότι δε θέλω να διασχίσω κανέναν από τους δύο.

Στο ροζ διάδρομο βρίσκω κούκλες με αναλογίες μοντέλων ως μαμάδες , νοικοκυρές , νεράϊδες και πριγκήπισσες .. Βλέπω μωρά με μπιμπερό και πάνες, κουβάδες με σφουγγαρίστρες, ατμοσίδερα και φουρνάκια μικροκυμάτων.Ballerinas

Στο μπλε διάδρομο βλέπω βίαιες μορφές τεράτων, υπερήρωες και εργαλεία.

Με μια πρώτη ματιά, τι καταλαβαίνω.

Λέμε στα κορίτσια μας «Αυτό μπορείς να είσαι-μαμά, να έχεις το τέλειο σώμα, να είσαι καλή νοικοκυρά, να γίνεις μόνο αυτά τα επαγγέλματα» ενώ στα αγόρια «Αυτό μπορείς να είσαι- υπερήρωας, δυνατός, βίαιος, εφευρετικός».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Riley,ενός μικρού κοριτσιού που στέκεται μπροστά στο ροζ τείχος από «κοριτσίστικα» παιχνίδια κι αναρωτιέται https://youtu.be/-CU040Hqbas

 γιατί έχει τόσο περιορισμένες επιλογές. Γιατί μόνο ροζ για τα κορίτσια και τόσα χρώματα για τα αγόρια? Γιατί να μην παίζουν και τα κορίτσια με υπερήρωες .

Είναι χρήσιμο τα παιδιά μας να παίζουν παιχνίδια ρόλων , αλλά είναι καιρός να αναδιανείμουμε αυτούς τους ρόλους.

Το παιχνίδι είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της προσωπικότητας και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού, σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο , Δημήτριο Κούκη. 

hthth

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων ο τρόπος, σχεδόν ασυνείδητος, που είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι στο ποια παιχνίδια δίνουμε σε αγόρια και κορίτσια , όπως αποδεικνύει το βίντεο –πείραμα του BBC https://youtu.be/nWu44AqF0iI.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, δηλαδή ότι σε μόνο τρεις μήνες ένα παιδί που παίζει με παιχνίδια ουδέτερα που ,για παράδειγμα, έχουν να κάνουν με σχήματα η χρώματα, αναπροσαρμόζει τις επιλογές του καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό του.

Σε μια κοινωνία που οι ρόλοι αλλάζουν και οι ευθύνες μοιράζονται, είναι εύλογο να αλλάξει και η κατεύθυνση που δίνουμε στα παιδιά μέσω παιχνιδιών.

Για παράδειγμα, αφού η μαμά είναι μηχανικός και ο μπαμπάς βοηθάει στην ανατροφή του μωρού ,μπορεί κι η Ελένη να παίζει με μια κούκλα μηχανικό κι ο Γιάννης να αλλάζει την πάνα ενός μωρού κούκλας.

Η Ελένη με αυτόν τον τρόπο θα μάθει ότι μπορεί να γίνει και μηχανικός και ο Γιάννης θα μάθει ότι όλοι βοηθάμε στο σπίτι και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, θα μάθει ότι μπορεί να γίνει ένας καλός μπαμπάς.

Η Athene Donald , γνωστή επιστήμονας και πρόσφατα πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, επέλεξε στην πρώτη ομιλία της να μιλήσει για το πώς η επιλογή του παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία μπορεί να αποτρέψει ένα κορίτσι από το να θέλει να γίνει επιστήμονας και το πώς με το να της δώσουμε ένα σετ χημείας, μπορούμε να της δείξουμε ότι υπάρχει και αυτό το επάγγελμα για εκείνη .

poi

Ας απενοχοποιήσουμε τα παιχνίδια.

Ας σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες και στα παιχνίδια, να τα διαχωρίζουμε σε «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα».

Ας αρχίσουμε και στην Ελλάδα να στρεφόμαστε στην ουδετεροποίηση των παιχνιδιών , όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες , με οργανώσεις όπως οι http://www.lettoysbetoys.org.uk/ και http://www.nogenderdecember.com/ να ζητούν από τις εταιρείες και τα καταστήματα παιχνιδιών να κατασκευάζουν παιχνίδια και για τα δύο φύλα και να μη τα διαχωρίζουν σε αγορίστικα και κοριτσίστικα.

Ήδη μια ισπανική, μια καναδική και μια σουηδική εταιρεία εξέδωσαν ένα κατάλογο παιχνιδιών πρωτοποριακό ως προς το περιεχόμενο του δείχνοντας κορίτσια με παραδοσιακά «αγορίστικα» παιχνίδια και το αντίστροφο.

ghg

 

child

Ας δώσουμε στα παιδιά μας με καλύτερα και πιο ελεύθερα επιλεγμένα παιχνίδια  την πεποίθηση ότι κορίτσια και αγόρια μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν ,την ενθάρρυνση να νιώθουν και να μη ντρέπονται να το δείχνουν, να βοηθούν, να συμπάσχουν, να μοιράζονται.

 

Αυτό θα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα για να ζήσουν τη ζωή τους απαλλαγμένοι από έμφυλα στερεότυπα , σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

 

πηγές: Independent, El Pais, Washington Post,ΕΡΤ,in2life,

 

Δήμητρα Κογκίδου, «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά»

 

Μαργαρίτα Χαλά

©2020 Wonder Woman. All Rights Reserved. Designed By Magy Michail

Search